Robbrecht Van Cauwenberghe

di 13 nov 2018

Deze week werkt Robbrecht Van Cauwenberghe bij ons in de Torenkamer.

Robbrecht Van Cauwenberghe (23) bespeelt de bajan, een Russische variant van de moderne knopaccordeon. Momenteel volgt hij de Masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij An Raskin. Voorheen studeerde hij eveneens bij prof. Janne Rättyä in Graz (Oostenrijk). Robbrecht legt zich voornamelijk toe op het creëren van nieuwe muziek voor zijn instrument, zo werkte hij reeds samen met verschillende componisten zoals Martijn Padding en Hans Abrahamsen.

Sinds 2014 vormt hij een duo met violiste Coraline Groen (Concertgebouworkest). Door de combinatie van instrumenten (viool & bajan) vormen zij een uniek duo dat zich toelegt op muziek van hier & nu. Daarnaast is hij als docent verbonden aan meerdere muziekscholen en is hij actief als onderzoeker. Met een proefschrift over ‘De voorlopers van het harmonium’ behaalde hij in september 2018 zijn bachelordiploma musicologie aan de Katholieke Universiteit Leuven met de graad ‘Magna cum laude’.

Torenkamerplan:

In het kader van mijn master research doe ik onderzoek naar de vergelijking tussen het harmonium en de bajan. Hierbij richt ik mij vooral op de klank en het repertoire van de beide instrumenten. De week in de torenkamer zou ik graag gebruiken om heel intensief verder te werken aan dit onderzoek met als doel enkele werken voor harmonium te transcriberen voor bajan.

Het harmonium wordt vaak in verband gebracht met religieuze muziek. Minder bekend is dat ook grote componisten zoals Rossini, Franck, Dvořák, Mahler, Schönberg, … werken voor dit instrument geschreven hebben. Deze muziek wordt vandaag – bij gebrek aan een goed harmonium – vaak uitgevoerd door accordeonisten, zonder dat zij goed op de hoogte zijn van de eigenheden van een harmonium. Het is dus ook de bedoeling dat de research een soort handleiding zal zijn voor accordeonisten die een harmoniumpartij moeten vertolken.