Koen Jacobs

ma 10 dec 2018

Deze week verblijft Koen Jacobs bij ons in de Torenkamer

Koen Jacobs (1989) is een sieradenmaker die zijn studie begon aan de Vakschool Schoonhoven, waar hij in 2012 zijn diploma behaalde als goud- en zilversmid. Voor een jaar vertrok Jacobs naar Alchimia Contemporary Jewellery School in Florence, waar hij in aanraking kwam met het sieraad als kunst en daarmee ging er een nieuwe wereld voor hem open. Jacobs besloot om zijn studie voort te zetten aan de sieraden afdeling van de Gerrit Rietveld Academie, waar hij in 2017 zijn diploma behaalde. Met zijn afstudeerwerk ‘The Artificial Kingdom’, won Jacobs de Overduin Award 2017 en heeft hij deelgenomen aan exposities in binnen en buitenland.

 

Torenkamerplan:

Als uitgangspunt vind ik het interessant dat sieraden vaak een herinnering met zich meedragen. De Torenkamer wil ik gaan gebruiken om terug te gaan naar de essentie van mijn werk. Kan je als volwassene herinneringen aan je kindertijd opnieuw beleven en terug gaan naar de naïeve droomwereld van een kind? Als kind droomde ik er altijd al van om in een torenkamer te wonen en deze werkplek is dan ook de uitgelezen kans om het kind in mezelf naar boven te laten komen. Voor kinderen is elke dag weer een nieuwe ontdekkingsreis en zij verwonderen zich om de kleine dingen om zich heen. Dat wil ik zelf ook weer ervaren.
De residency wil ik beginnen met twee dagen tekenen, om weer ruimte te maken voor fantasie. Na het bestuderen van kindertekeningen van mezelf, broertje en vrienden, ben ik gefascineerd door de manier waarop werkelijkheid en fantasie in elkaar opgaan en daar ben ik ook naar op zoek in mijn werk. Geef kinderen een paar blokken en ze bouwen de mooiste kastelen. Ik ga een berg spullen/materialen en alle daagse gebruiksvoorwerpen verzamelen en wil gaan kijken of ik die kan gebruiken bij het maken van speelse objecten, misschien wel diertjes. Deze spuit ik later in één kleur om mezelf beter te kunnen focussen op de vorm en niet te worden afgeleid door kleuren. De tekeningen en de objecten die ik aan het begin van de week gemaakt heb, wil ik de laatste twee dagen gebruiken om vormen te maken van metaaldraad. Deze zie ik als ruimtelijke tekeningen in draad, die later als sieraad op het lichaam gedragen kunnen worden. Door te buigen met mijn vingers en in combinatie met simpele goudsmeden tangetjes geef ik ze vorm. Als ik het red, wil ik een begin maken met nieuwe sieraden, opgebouwd uit zilverdraad.