Annelotte Lammertse

ma 1 okt 2018

Deze week werkt Annelotte Lammertse bij ons in de Torenkamer.

Annelotte Lammertse is in 2017 afgestudeerd aan de Rietveld Academie , afdeling Beeld en Taal. Afgelopen jaar was haar werk te zien bij Object Rotterdam, galerie Pouloeuff en het Grafisch Atelier Alkmaar. Annelotte werkt vooral met grafiek en weefwerk waarbij taal en geluid op verschillende manieren terugkomen. De materialiteit van het werk speelt daarbij een belangrijke rol. Een vraag die altijd terugkomt komt in het werk, is hoe de mens zich verhoud tot zijn natuurlijke omgeving.

Torenkamerplan 

Mijn afstudeerwerk ging over een opera in een omsloten tuin waarin de mensen zich verliezen in de omgeving en hun werk en langzaam in de tuin worden opgenomen. Hierbij speelde grafiek, film, weefwerk en zang de hoofdrol. Het in het Vondelpark gelegen VondelCS lijkt me een prachtige plek  om het idee van een omsloten groene omgeving op een grotere schaal op een nieuwe manier uit te werken. In de week zou ik me willen focussen op de vogels in het park en dan specifiek op de geluiden die ze maken. Die geluiden wil ik vervolgens vertalen in een met de hand gemaakt weefsel.

Vogels worden herkend door het geluid dat ze maken. Vervolgens wordt er gezocht waar ze zich precies bevinden. Terwijl de focus toch bijna altijd op de uiterlijkheden van de vogels ligt. Door het weven wil ik die geluiden in het park als het ware gaan opvangen. Door de geluiden te vertalen in lijnen, streepjes en stipjes worden de geluiden naar een vorm vertaald. De slingerende patronen (denkend aan geluidsgolven) worden zo de dragers van de vogelgeluiden. Door de geluiden te weven wil ik laten zien dat vormen van taal/muziek overal in kunnen zitten en dat geluiden verschillende vormen kunnen aannemen. Door techniek van het weven wordt het geluid ook voelbaar. Deel van het project zullen ook foto’s en video’s zijn die ik zal maken van de vogels in het park en die ik mee zal nemen naar de torenkamer.

Lees het dagelijkse blog van Opium hier.