Een People Centered Economy Congres

wo 3 apr 2019

Donderdag 28 maart toverden wij één van de studio’s in VondelCS om tot een waar congres waar kenners en beslissingmakers ondergedompeld werden in een relevant en welbekend thema: de onwijze vooruitgang in de technologie, met name Artificial Intelligence.

Technologie moet niet gezien worden als een oorzaak van het verdwijnen van banen, maar moet juist ingezet worden om het werkende leven van mensen te verbeteren. Het thema People Centered Economy wil aanstippen dat nieuwe technologieën gebruikt kunnen worden om de talenten van alle werkende mensen te versterken. Hier zet initiatiefnemer Guido van Nispen zich voor in.

En Nederland lijkt erg achter te lopen, met name in het onderwijs…

tijden het PCE congres over AI in VondelCS


Wijsheid van de Vader van het Internet

Om de thema’s in het programma in te leiden, waren er via Skype drie Amerikaanse sprekers aan het woord. Internetpioneer Vint Cerf beet het spits af.

De ontwikkelingen in technologie gaan steeds sneller, en wij kunnen het eigenlijk niet meer bijhouden, aldus Cerf. Waar je vroeger rustig een opleiding kon doen en de rest van je leven kon werken, is dat nu niet meer genoeg. Er moet constant bijgeschoold worden. We moeten een cultuur creëren waarin leren en werken elkaar afwisselen. Dit is een van de uitdagingen binnen AI.

Wat Cerf ook benadrukte is dat AI niet foutloos is, en dus niet zonder controle en begrip van het proces gebruikt moet worden. Algoritmen baseren zich op ingevoerde data door mensen. Deze kunnen dus gekleurd of verkeerd zijn. Glimlachend gaf Cerf toe dat hij bij het ontwikkelen van software vele fouten gemaakt heeft. Dit is iets om altijd te beseffen als er gewerkt wordt met AI.

Initiatieven om AI in te zetten voor werkende mensen

FEIT: Er zijn momenteel meer dan 600.000 vacatures voor softwareontwikkelaars in de VS

Hoewel er nog veel kan gebeuren, zijn er toch ook verschillende initiatieven en voorbeelden te noemen die AI op een positieve manier gebruiken op de arbeidsmarkt. Zo is er in de Verenigde Staten ‘Catalyte;’ een onderneming die op basis van AI mensen opleidt tot softwareontwikkelaar. CEO Jacob Hsu van Catalyte legt het ons (wederom via Skype) uit. Een opleiding of een CV is niet nodig; op basis van een test kijkt Catalyte of jij potentieel hebt om softwareontwikkelaar te worden. Als je slaagt, kom je in een trainingstraject waarin je binnen 5 maanden wordt opgeleid en aan de slag kunt.

Ook in Nederland hebben we een dergelijk initiatief, namelijk Codam. Corinne Vigreux (TomTom), initiatiefnemer van deze gratis programmeerschool, neemt deel in één van de verschillende panels en vertelt dat iedereen zonder enige ervaring of collegegeld zich mag aanmelden, en dat een derde van de studenten bovendien vrouw is.

Een ander panellid dat zich bezighoudt met AI in de arbeidsmarkt is Barend Raaff, CEO van Harver. Ook Harver let niet op CV’s en opleidingen, maar gebruikt AI om de juiste personen aan de juiste werkgevers te koppelen. HR 2.0!

Moeten we ons nou zorgen maken of niet?

Nou, we hoeven dus niet bang te zijn dat robots uit de toekomst als een soort nieuwe gastarbeiders onze banen komen afpakken, zoals in de befaamde South Park aflevering.

50% van alle huidige banen zijn te automatiseren*

Daar moeten we dus wel over nadenken. Door middel van innovatie in onderwijs en bovenstaande initiatieven moeten we mee in de tijd en hard achter landen als China en India maar ook de Verenigde Staten aan.

In het laatste panel interviewde onze directrice Marlies Buurman drie jongeren. Hieruit bleek dat zij zich erg bewust zijn van de uitdagingen binnen AI, en hopen geïnformeerd te blijven over de voortgang. Waar zij die informatie willen vinden? In hun broekzak; op de telefoon, waar bijna alle jongeren aanwezig zijn.

Jongeren panel VondelCS tijdens PCE

Het jongerenpanel

Myrthe Hooijman, aanwezig in één van de panels en zwaargewicht op gebied van corporate affairs (StartupDelta) verwoordt het erg mooi: “Het gaat té goed in Nederland om de pijn te voelen die eigenlijk wel nodig is.”

Vind je dit interessant? Er is binnenkort ook een College-Club over AI!