Ons verhaal

Media & Cultuur LAB AVROTROS

VondelCS biedt een podium aan creatief talent dat voor innovatie zorgt op het gebied van media en cultuur.

Wie wel eens in het Vondelpark is geweest, is waarschijnlijk wel bekend met het Vondelparkpaviljoen, een chique wit gebouw in renaissance stijl, waar je heerlijk koffie kunt drinken op het terras. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in het gebouw?

Sinds 2014 wonen wij hier, VondelCS; het Media en Cultuur LAB van AVROTROS.

Het Vondelparkpaviljoen door de jaren heen

Dat wij in dit specifieke gebouw zitten is eigenlijk helemaal niet zo vreemd, als je naar de geschiedenis van het pand kijkt. CS staat voor het Latijnse ‘cum suis,’ vrij vertaald betekent dit ‘met de zijnen.’ Dit is niet alleen een verwijzing naar de verschillende partijen die gebruik kunnen maken van het pand, maar ook naar de verschillende culturele functies die het gebouw door de jaren heen heeft gehad.

Vanaf de opening eind negentiende eeuw heeft het Vondelparkpaviljoen een publieke functie gehad en werden er exposities gehouden. Na de tweede wereldoorlog werd het pand gerestaureerd en kwam het in handen van de gemeente, die er culturele evenementen onderbracht. Vanaf 1972 was het Vondelparkpaviljoen officieel een filmmuseum. In 2012 verhuisde het filmmuseum naar de andere kant van het IJ; dat is nu het EYE. En nu zitten wij er!

Het doel van VondelCS

Ons doel is om mensen de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen op het gebied van media en cultuur, geïnspireerd te raken en misschien wel aan te zetten om zelf iets te creëren.

Dit alles zorgt ervoor dat er inspirerende evenementen plaatsvinden bij VondelCS.

Bovendien vinden er ook geregeld interessante kruisbestuivingen plaats: het samenbrengen van talent en het bieden van een podium aan talent zit in het DNA van VondelCS. Dit zie je goed terug in onze initiatieven voor talentontwikkeling.

Zalen in VondelCS

Wij beschikken over twee schitterende studio’s – perfect voor radio, televisie en culturele evenementen – maar ook over verschillende ruimtes voor workshops, lezingen en andere evenementen.

Het Media Café is dagelijks te bezoeken en toegankelijk voor publiek. Hier worden werken van jonge kunstenaars geëxposeerd. Tot en met eind maart kun je hier bijvoorbeeld het werk van Alexander van Bakel bewonderen.

Wij zijn trouwens niet de enige bewoner van het pand.  De horecagelegenheid Vondelpark 3 is gevestigd in het souterrain van het Vondelparkpaviljoen. Zij zullen je ook voorzien van een hapje en een drankje als je bij ons op het terras komt zitten.

Wil je meer weten over ons, of denk je dat jouw visie compleet aansluit bij die van ons, en dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!