Kunstenaarsduo Tijdmakers

ma 10 sep 2018

Deze week woont kunstenaarsduo Tijdmakers bij ons in de Torenkamer. Het duo werkt in de Torenkamer aan een Vondelpark-parfum.

Kunstenaarsduo Tijdmakers wordt gevormd door Lieuwe Wijnands (1970) & Saskia Hoogendoorn (1973). Het duo creëert kunst- en designprojecten om mensen te verbinden met bijzondere verhalen en inspirerende ervaringen. Hun lichtkunstwerken 178 Bottles, 1 Message en The Light Kite waren te zien op het Amsterdam Light Festival in Amsterdam en op lichtkunstfestivals in Brussel en Bangkok. De werken staan nu permanent bij Station Sloterdijk en bij de Sloterplas in Amsterdam.

Sinds 2012 brengt Tijdmakers jaarlijks in het voorjaar een ode aan de 75.000 iepen van Amsterdam. Met Springsnow wordt de magie van de lentesneeuw en de schoonheid van de iep – dé boom van Amsterdam – gevierd, steeds vanuit ander perspectief.

Het kunstenaarsduo creëerde in 2014 het stadsparfum Eau d’Amsterdam, met de geur van Amsterdamse grachten-iepen. Dit kunstproject leidde bij het duo tot een fascinatie voor de werking van het reukvermogen én de effecten van geuren op emoties en welbevinden. In 2017 presenteerde Tijdmakers bij de Dutch Design Week in Eindhoven artistieke installatie DIAG/NOSE waarmee iedereen z’n reukvermogen kan testen.

Torenkamerplan

Tijdmakers werkt in de Torenkamer aan de creatie van een speciale editie van Eau d’Amsterdam: een eerbetoon aan het Vondelpark. Tijdens de ontwikkeling ervan hoorde het duo over het fenomeen ‘bosbaden’, dat vanuit Japan de wereld aan het veroveren is: een verblijf in het bos blijkt zo heilzaam dat de Japanse overheid het zelfs tot beleid heeft gemaakt. De geur van bomen en planten: de fytonciden, hebben een positief effect op ons brein en geven ons immuunsysteem een boost. In de Torenkamer wil het duo zich verder verdiepen in dit fenomeen en onderzoeken of dit positieve effect ook voor stadsparken opgaat. Aan het einde van de week wordt de verkregen kennis over ‘parkbaden’ gepresenteerd samen met de eerste botteling van de Vondelpark editie van Eau d’Amsterdam.