Eva Pel

ma 26 nov 2018

Deze week werkt Eva Pel bij ons in de Torenkamer.

Eva Pel (Purmerend, 1973) woont en werkt in Amsterdam. Ze heeft sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam gestuurd en tijdens deze studie verbleef ze een half jaar in Los Angeles. Vervolgens ging Pel naar de Gerrit Rietveld Academie voor haar Bachelor Fine Art. In 2012 heeft ze haar Master Artistic Research afgerond aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunst in Den Haag. Daarna verbleef Pel een periode in Wenen, Oostenrijk.

Mijn kunstenaarspraktijk bestaat voor het grootste deel uit onderzoekswerk dat uiteindelijk resulteert in werk met fotografie, film, tekst en in installaties waar deze media samenkomen. Ik zie mijzelf als conceptueel kunstenaar omdat ik werk vanuit het idee. Daarbij stel ik vragen bij het ‘nu’ en veranderingen in onze dagelijkse stedelijke leefomgeving. Dit komt ook door mijn achtergrond als sociaal geograaf.

 

Torenkamerplan:

Op dit moment doe ik Artistic Research naar de invloed van internet op de samenleving. Met name de invloed van online winkels als Amazon, Alibaba, Bol.com op onze leefomgeving in steden en het platteland. Gevolgen zijn o.a. lege winkelcentra en de opkomst van enorme computergestuurde distributiecentra in weilanden.
Daarnaast zorgen deze bedrijven voor een nieuw soort arbeid, het werk in de distributiecentra en allerhande pakketbezorgdiensten. De Meganical turk (door Amazon) zijn de zogaamde digitale huiswerkers die bij kunnen verdienen met eenvoudige digitale opdrachten. Als kunstenaar wil ik 5 dagen in de Torenkamer werken als digitale thuiswerker. Omdat er niet altijd werk is ga is de helft van mijn tijd besteden aan een muurschildering, een medium waar ik altijd als eens mee wilde werken in mijn eigen praktijk die voortnamelijk uit onderzoek, fotografie, film en publicaties bestaat. Het werk als Meganical turk zal enige invloed hebben op de vorm en inhoud van de muurschildering.

Lees hier het dagelijks blog van Opium.