small black nudes – Loutje

ma 11 jun 2018

Van 11 juni tot 2 juli kun je dagelijks tussen 9:30 en 18:00 uur in het MediaCafé intieme tekeningen van het vrouwenlichaam bewonderen.

Van 9 juni tot 2 juli is de expositie ‘small black nudes’ van Loutje te bewonderen in VondelCS. Het is een reeks intieme tekeningen met zwarte inkt, waarbij ze het vrouwenlichaam in één lijn vastlegt.

Loutje is 24 en heeft biologie gestudeerd, maar eigenlijk heeft ze altijd al getekend.

Tekenen is voor mij een manier geworden om mijn emoties uit te drukken en te onderzoeken wat we eigenlijk zien.

De een-lijns tekeningen zijn ontstaan vanuit een spel dat ze voor haarzelf had gemaakt en zijn nu voor haar echt een methode geworden om actief te tekenen wat ze ziet.

Over de expositie

Loutje zal een selectie van haar Nudes gaan presenteren. Het is een reeks intieme tekeningen met zwarte inkt waarbij ze het vrouwenlichaam in één lijn vastlegt. Door vanuit een enkele lijn te werken, probeert ze op een vloeiende manier de essentie van het lichaam te benaderen. De beweging van de lijn is veelal speels en wisselt af tussen het tekenen van contour, volume, tussenruimte en beweging. Het lichaam is geen definitie van haar ‘onderdelen/ledematen’ maar een geheel dat samenhangt via de houding en emotie, nog meer dan via de anatomie van het skelet. Het is absoluut aanwezig maar het is niet gekaderd in zijn vorm.

Haar ervaring uit het proces is dat het hoe meer ze zich distantieert van haar vooroordelen, hoe minder gekaderd het lichaam wordt. In die zin is het een psychologisch proces voor haarzelf, wanneer ze haarzelf als model neemt, maar ook wanneer ze een andere vrouw natekent is het een proces voor zowel de kijker als de getekende. Het oefent voor haar om zichzelf los te maken van schoonheidsidealen en het oog te openen voor de schoonheid van de poëtische kant van het lichaam. Soms is de lijn die ze tekent net als een verhaallijn, waar juist de kleine imperfecties, of het even uitschieten van de lijn karakter geven aan de tekening en aan het verhaal van het model.

Dit is een slechts een begin van een project waarbij ik veel meer lichamen wil tekenen.