Amsterdam als podium door Owen Schumacher

di 5 dec 2017

De expositie is dagelijks van 09:30 - 18:00 uur te bezoeken t/m 8 jan 2018

Owen Schumacher is bekend als acteur, schrijver en televisiemaker. Maar weinigen weten dat hij een passie heeft voor fotografie en de inwoners van Amsterdam op een prachtige manier vastlegt met fotografie. VondelCS biedt Schumacher graag een podium om zijn prachtige straatfoto’s van Amsterdam te tonen aan het publiek. Tijdens zijn eerste solotentoonstelling ‘Amsterdam als podium’ is werk te zien dat hij in 2017 als straatfotograaf in Amsterdam maakte.

Schumacher vindt niks heerlijker dan op vrije uren door de stad te dwalen en naar mensen te kijken. Vroeger nam hij dat soort situaties alleen geestelijk in zich op en maakte er soms later een Koefnoen-scene van, maar de laatste tijd probeert hij ze vast te leggen met zijn kleine, compacte camera.

Overal ziet hij het begin van een sketch of een type dat hij zou willen spelen. Schumacher ensceneert niks, vraagt geen toestemming en leg vooral vast wat hij ziet. Hij is niet op zoek naar fotografische perfectie, maar hij heeft er veel plezier in om met een ironisch oog en met empathie voor zijn medebewoners door deze mooie stad te lopen en om af en toe te vangen wat hem raakt, een binnenpretje bezorgt of inspireert.

Als je goed kijkt is overal om je heen theater en is Amsterdam één groot podium.

Schumacher plaatst zijn foto’s vrijwel dagelijks op Instagram, maar dat zijn kleine beelden waar snel voorbij gescrold wordt. Met deze tentoonstelling wordt de gelegenheid geboden om wat langer en aandachtiger te kijken en om de foto’s met elkaar te combineren. Ik ben benieuwd of bezoekers dat net zo spannend vinden als ik.

Voor deze tentoonstelling heeft Schumacher een audiotour ingesproken. Via je mobiele telefoon is het te beluisteren. Klik hier en volg de instructies. Vergeet niet om oortjes mee te nemen!

Over Schumacher

Owen Schumacher

Bron: Toomler

Hij had in zijn jeugd al een voorliefde voor cabaret en toneel, maar werd op zijn zeventiende niet toegelaten tot de Akademie voor Kleinkunst. Daarom begon hij maar aan een studie Rechten. Tijdens zijn studie deed hij in 1986 met cabaretgroep De Rode Raaf mee aan Cameretten, maar dat werd geen succes. Na zijn afstuderen kwam Owen in contact met Comedytrain. Hij ging parttime aan de slag als jurist, zodat hij zich daarnaast kon richten op stand-up comedy. Vanaf 1991 werd hij een vaste waarde voor Comedytrain, en toerde hij ook door Engeland en de Verenigde Staten. Door de ontwikkeling die Owen doormaakte als stand-up comedian werd hij ook steeds meer gevraagd als tekstschrijver voor radio- en televisieprogramma’s. Hij schreef onder andere teksten voor Dit was het nieuws en Spijkers met koppen. Vanaf 1997 werd Owen een vaste tekstschrijver voor Kopspijkers. Hij speelde in dit programma ook mee met het cabaret, waarbij hij bekende Nederlanders persifleerde zoals Gerrit Zalm en Jan Peter Balkenende. In 2004 verliet hij Kopspijkers samen met Paul Groot om het satirische programma Koefnoen te gaan maken.