Opera Sessions: Pelléas et Mélisande

23 mei 2019

20:00 - 22:00

Opera Sessions is opera in een hogedrukpan: korter en intenser. Een feestelijke manier van opera beleven! Het is: ogen dicht, oren open en laat het maar over je heen komen. Musicus Calmer Roos vertelt, speelt voor en voert je langs verhalen, onverwachte inzichten en roerende passages. Deze keer over de opera Pelléas et Mélisande.

Deze keer in Opera Sessions behandelen we, Pelléas et Mélisande, een unieke opera! Dit verhaal is het startschot voor de twintigste eeuw: onverschrokken nieuw, duister en met een rauw randje. Het heeft een nieuwe wereld geopend voor de 100 jaar theater die erop volgden.

Pelleas en Melisande in de Opera Sessions van VondelCS

De sfeer van Pélleas en Mélisande krijg je nergens anders. Ze lijkt romantisch, ergens in de middeleeuwen – lang, lang geleden, maar niet zo gek ver hiervandaan – maar blijkt duister, ondoorgrondelijk en ongeschikt voor de jongste kijkers. De relaties zijn sensueel, maar onaangenaam en ongemakkelijk…

In het centrum van dit stuk loopt een wandelend vraagteken: de raadselachtige Mélisande. Wie is zij? Waarom geeft ze niets bloot over haar afkomst en verleden? Wat is er met haar gebeurd? Waarin wekt zij onmacht en geweld op?

En door dit alles heen loopt de vraag: wat zegt dit stuk over ons? De makers doen een aanval op het gewone, het begrijpelijke en het redelijke (het saaie?). Dit stuk toont een onwerkelijke schoonheid, vervreemding en ongemak, en dit doet des te meer met ons van binnen.

Kaarten

Haal alvast maar een kaartje om verzekerd te zijn van een plaats!

Voorverkoop: € 10,-
Aan de deur: €12,-
Studenten: €5,-
CJP’ers: €5,-

 

Is het je nog niet helemaal duidelijk is wat je kunt verwachten tijdens Opera Sessions, kijk dan vooral het volgende filmpje:

Bijwonen