Opera Sessions: Mozart, MeToo & the Marriage of Figaro

16 april 2018

20:00 - 22:30

Over revolutie op verschillende fronten.

Tijdens Opera Sessions kom je op een feestelijke manier meer te weten over opera. Het is: ogen dicht, oren open en laat het drama maar binnenkomen. Calmer Roos is de operagids van de avond, hij vertelt, speelt voor en laat je tenslotte luisteren naar bijzondere, geestige en ontroerende fragmenten. Als het werkt, zit je in het stuk, en blijft het stuk ook in jou zitten.

#MeToo
Susanna is jong, mooi, vrouw, laag in rang en een prooi voor haar baas. Waar kennen we dat ook alweer van? In deze luchtige komedie over bloedernstige zaken zal ze het, door gebrek aan sociale media, met haar directe omgeving moeten oplossen.

De omwentelingen van Le Nozze di Figaro komen in drieën: vrouwen die winnen, sociale verhoudingen die aan de kaak worden gesteld en een radicale vernieuwing van het muziektheater door Wolfgang Amadeus Mozart.

In laat 18e-eeuws Europa zijn opstandige stukken over sociale verhoudingen linke soep, en het is aan de tolerantie van keizer Joseph II te danken dat het stuk er mocht komen. Misschien heeft zijn verlichte houding hem behoed toen de revolutie een paar jaar later daadwerkelijk uitbrak in Frankrijk. Dat kunnen we van zijn zuster Marie Antoinette (onthoofd op het Place de Révolution in Parijs, 1793) niet zeggen…

Mozarts Muziektheater
Toch is het vooral de ge-ni-a-le muziek van Mozart die het tot een tijdloze hit maakt, en daar dompelt Opera Sessions je in onder.  Er komen zaken langs als:

– Waar de spanning vandaan komt in dit muziektheater en hoe Mozart die bij je binnen krijgt.
– Ensembles: Mozart kon als geen ander personages gelijktijdig dingen laten doormaken op het toneel. In plaats van een chaos ontstaat er glasheldere muziek.
– Karakters: de jonge, opbloeiende vrouw (Susanna), de iets oudere, peinzende variant (de Gravin) en de eerste puber in de operageschiedenis, Cherubino, die zijn omgeving niet begrijpt, maar zichzelf nog veel minder.


Kortom veel glorieuze noten en een beetje feodale politiek!

Kaarten
Sleep alvast je kaartje binnen om verzekerd te zijn van een plaats!
Voorverkoop: € 10,-
Aan de deur: €12,-
Studenten: €5,-

Later dit seizoen bij Opera Sessions:
Les Contes d’Hoffmann
Die Zauberflöte

Bijwonen