Tanja Engelberts en Sander van Wettum

ma 4 sep 2017

Tanja Engelberts en Sander van Wettum gaan deze week in de Torenkamer bekijken of hun individuele kijk kan leiden tot gezamenlijk werk over het Duitse eiland Helgoland, waar ze in het voorjaar een week fotografeerde.

Tanja Engelberts (1987) woont en werkt als beeldend kunstenaar in Den Haag. In haar werk vertaalt zij fotografische onderzoeken naar een ruimtelijke ervaringen door middel van sculpturen en installaties. Ze onderzoekt de dualiteit van het romantische landschap en haar economische werkelijkheid. Op dit moment werkt ze aan een project over boor- en productieplatformen op de Noordzee.

Sander van Wettum (1987) werkt als fotograaf en beeldend kunstenaar in Rotterdam. Met zijn camera onderzoekt hij de vervreemding en abstractie die hij ervaart in onze alledaagse gebouwde omgeving. Van een zoektocht naar de essentie van de kantoorwijk tot het documenteren van een fictief vakantieresort: zijn eindeloos groeiende beeldarchief wordt regelmatig tentoongesteld in wisselende gedaantes en categorisaties.

Torenkamerplan

In het voorjaar van 2017 fotografeerden zij een week op Helgoland, een Duits eiland in de Noordzee. De Nazi’s bouwde hier sinds de jaren dertig aan de grootste ijsvrije marinehaven van Duitsland. Duizend Britse bommenwerpers maakte hier een einde aan, vervolgens kozen de geallieerde voor een drastische maatregel. In 1947 werd het eiland namelijk met de grootste non nucleaire explosie ooit opgeblazen. Het overgebleven maanlandschap van amper 1,7 vierkante kilometer is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming. Omdat Helgoland buiten het EU douanegebied ligt, meren er dagelijks dagjesmensen aan die afkomen op de vele duty-free winkels die nu op dit eiland te vinden zijn.

De vreemde geschiedenis en het eigenaardige hedendaagse gebruik van dit landschap is het uitgangspunt van ons project in de Torenkamer.

Tijdens deze week onderzoeken wij op een speelse manier hoe onze individuele kijk tot gezamenlijk werk kan leiden. Om ons gericht bezig te houden trekken we iedere dag een enveloppe met daarin de insteek van de dag zoals een zine (red. een publicatie van gefotokopieerde tijdschriften op kleine schaal), collage of een podcast. De insteek voor deze verschillende disciplines is om het eiland Hegoland bloot te leggen.