Opium

Elke werkdag live vanuit VondelCS.

Opium is hét cultuurmagazine op de radio van de AVROTROS op Radio 4. Elke werkdag vanaf 22:30 live vanuit VondelCS!

Opium bestaat sinds 1991 en is daarmee het langstlopende cultuurmagazine op de radio. De presentator ontvangt elke uitzending tussen 22:30 en 00:00 uur een hoofdgast en is er live muziek. Kortom, een programma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van kunst & cultuur. Opium wordt afwisselend gepresenteerd door Mieke van der Weij, Andrea van Pol en Jan Mom.

Ook benieuwd hoe een radio-opname er aan toe gaat, of wil je live mee genieten van de muziek? Vanaf 22.15 u ben je van harte welkom, een bezoekje aan Opium is gratis en altijd inclusief drankje.

De gasten van deze week zijn:

Opiumgasten – week 34

Maandag 21 augustus – Tom Hofland

Lyssa is een mustread voor wie van historische romans houdt, maar eigenlijk een aanrader voor iedereen. Het is het debuut van Tom Hofland qua romans maar hij heeft zeker veel ervaring met zijn publicaties op weblogs en op de site van literair tijdschrift De Gids. Lyssa is een debuutroman om trots op te zijn en deze recensent kijkt uit naar volgende werken van deze talentvolle schrijver.

De schrijfstijl van Tom Hofland is zeer toegankelijk en gemakkelijk leesbaar. Er is precies een goede verhouding tussen spanningsopbouw en rust tussendoor zodat het ontspannend leest maar toch nieuwsgierig maakt naar het vervolg. Steeds weer gebeurt er iets onverwachts net op het moment dat je denkt rustig te kunnen ademhalen en erop kunt vertrouwen dat alles wel goed zal komen. Het is een uitdaging het boek tussendoor weg te leggen en je gedachten bij de dagelijkse bezigheden te moeten houden. Hierdoor leest het verhaal als een trein en ben je sneller bij het einde dan je eigenlijk zou willen.

Dinsdag 22 augustus – Pieter Kranenborg

Een van de jongste debutanten sinds tijden bij Van Oorschot: Pieter Kranenborg, geboren in 1994. Hij viel op met zijn verhalen die werden gepubliceerd in Tirade en Hollands Maandblad. In 2015 werd hem de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs toegekend. Nu verschijnt er van hem de verhalenbundel Astronaut, waarin Kranenborg laat zien hoe veelzijdig hij kan schrijven en hoe authentiek zijn toon (nu al) is.

In vrijwel al zijn verhalen worden mensen beschreven die zich verplaatsen. Hij schrijft over lifters, een wandelaar, een astronaut, een privéchauffeur en een trambestuurder. Telkens worden ze geconfronteerd met iets waar ze nog niet bekend mee waren voordat ze vertrokken.
In ieder verhaal weet hij de juiste lichte toon te raken en de lezer te verbinden met zijn personages.
Een van de verhalen begint zo: ‘Mijn vader is een astronaut, ik heb een buurmeisje gehad dat ’s nachts Debussy speelde, en mijn broer woont in Zweden. Een van de drie dingen is niet waar. Waar zal ik mee beginnen?’

Woensdag 23 augustus – Maarten van der Graaff

Bram Kortewegs gereformeerde jeugd op Goeree-Overflakkee lijkt ver weg in het Utrecht waar hij studeert. Maar dan laat zijn vader zich dopen en wordt zijn vriend Paul dominee op het eiland. Wat vinden zij in het geloof? En waarom houdt Wilfried hem zo bezig, een oudere man die in een katholieke woongemeenschap leeft? Bram besluit op zoek te gaan naar antwoorden. Niet om af te rekenen met het geloof, maar juist om er dichterbij te komen.

Wormen en engelen is een eigentijdse zoektocht naar de betekenis van geloof, geschreven in het kraakheldere proza van een van de meest getalenteerde auteurs van nu.

 

Donderdag 24 augustus – Ton Hoenselaars

Als je googlet op Shakespeare, heb je in 0,42 seconden ongeveer 162.000.000 resultaten. Maar wat weten we nu echt van Shakespeare? In Shakespeare Forever! Leven en mythe, werk en erfenis schrijft Ton Hoenselaars op aanstekelijke wijze over een van de grootste auteurs ter wereld. 

Ton Hoenselaars is hoogleraar Engelse taal- en letterkunde in Utrecht, en weet alles van en over William Shakespeare en zijn werk. Bovendien kan hij er ongelooflijk boeiend en vermakelijk over schrijven. Al die kennis heeft hij nu samengebracht in Shakespeare Forever!

 

Vrijdag 25 augustus – Monic Hendrickx

Zeven jaar lang gaf ze gestalte aan Carmen van Walraven, de maffiavrouw die na de dood van haar man (Thomas Acda) gedwongen wordt zijn rol in het netwerk over te nemen. De serie kreeg een trouwe fanschare van meer dan een miljoen kijkers; Penoza werd verkocht aan het buitenland, er volgden remakes. Maar na vijf seizoenen is de koek op, erkent ook Hendrickx met enige spijt. ,,Ik denk wel dat we op tijd stoppen, op ons hoogtepunt. Als we nog een seizoen zouden maken, zouden we Carmen gaan uitmelken, en dat zou zonde zijn.” (AD)

 

Wil je op de hoogte blijven van Opium? Klik hier voor hun website.