In Gesprek Met: Eva van Manen

do 23 feb 2017

De muzikale duizendpoot.

Elke week gaat de redactie van VondelCS ‘in gesprek met’ een influencer op het gebied van media, cultuur en kunst. Aanstaande maandag komt theatercollectief Het Nieuwe Lied optreden bij VondelLAB en wij gingen in gesprek met Eva van Manen, theatermaker, singer-songwriter en onderdeel van Het Nieuwe Lied.

Blijf dicht bij jezelf. Er wordt soms zoveel druk op je gelegd dat je niet de tijd of ruimte hebt om creatief genoeg bezig te zijn.

Oké Eva, je bent theatermaker, singer-songwriter, componist en toetsenist, ik heb zo’n gevoel dat je van muziek houdt. Vanwaar deze passie?

‘Van jongs af aan maakte ik al muziek. Toen ik 15 jaar was nodigde een kennis van mijn ouders, mij uit om auditie te doen bij de theaterschool waar hij les gaf. Daar zag ik een singer-songwriter aan het werk en ik dacht meteen, Wauw! Dit wil ik ook gaan doen.’

Aanstaande maandag is het VondelLAB. Daar ga je samen met mede-Artists in Residence Het Dudok Kwartet en Gershwin Bonevacia optreden. Hoe vind je de samenwerking met deze artiesten?

‘De samenwerking is super leuk! Bij VondelLAB kan je écht experimenteren en dat is wat wij ook met elkaar hebben afgesproken. Wij willen dan ook met elkaar optreden, in plaats van na elkaar. Zo gaan wij bijvoorbeeld muziek maken met de gedichten van Gershwin. We zijn allemaal zo enthousiast en het zijn zulke leuke mensen.’

Toen kwam in 2015 Het Nieuwe Lied op je pad, hoe ben je daar terecht gekomen?

‘Tijdens mijn opleiding en het werk in theater heb ik veel mensen leren kennen. Zo kende ik al een paar leden van de groep. Op een gegeven moment zei iemand uit de groep ‘Hey Eva, waarom kom je niet een keertje meespelen?’ Zo ben ik er eigenlijk ingerold.

Hoe ik al mijn werk kan combineren? Geen relatie hebben!

Wat maakt Het Nieuwe Lied zo leuk?

‘Het Nieuwe Lied is een verzameling van singer-songwriters met elk een andere stijl. Iedereen schrijft anders en daardoor leren we van elkaars denkwijze en feedback. Daarnaast heb ik bij het Nieuwe Lied de vrijheid om liedjes voor mezelf te schrijven en uit te brengen.’

Je werkt als theatermaker bij Het Huis Utrecht, werkt bij de redactie van BühneBisoux en maakt live groove dance muziek als toetsenistenduo RuBaBa. Hoe combineer je dit allemaal?

‘Geen relatie hebben’ begint Eva lachend. ‘Ik werk vaak s’nachts door. Dat neem ik dan maar voor lief, want ik vind het ontzettend zo leuk om met muziek bezig te zijn! Ik heb echt moeite om projecten af te wijzen, want ik vind alles leuk om te doen.’ Zegt Eva weer lachend.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

‘Ik lees veel boeken, kijk films en ga er graag op uit. Door te wandelen, naar andere steden te gaan en door te kijken en luisteren naar mensen. En dan vooral te kijken naar wat mensen juist niet zeggen en hoe ze zich gedragen.’       

© Maartje Strijbos

Wat is je droom?

‘Het liefst zou ik mijn eigen studio hebben, zodat ik mijn eigen muziek kan opnemen wanneer ik zelf wil. Daarnaast fantaseer ik wel eens om een eigen platform op te richten. Ik bevind mij op een vlak tussen theaterwereld en popmuziek. Ik vind het heel interessant waar die genres elkaar raken. Dat gebied vind ik heel tof en om dat te verzamelen op een platform lijkt mij erg leuk.’ Een voorbeeld van een artiest die net als Eva tussen de theaterwereld en popmuziek in zit is Ellen ten Damme.

Binnenkort komt je eerste Nederlandstalige EP uit, wat kunnen we hiervan verwachten?

‘Ik wil de liedjes goed produceren en mooie muziek van maken, het moet een waar kunstwerk worden.’ De titel is op dit moment nog niet bekend, maar ze heeft nog genoeg tijd want de EP komt in het voorjaar uit. ‘Bij het album wil ik graag een korte muziekfilm maken’. Denk hierbij aan een video die de muziek illustreert, een fantastisch voorbeeld hiervan is het visuele album Lemonade van Beyoncé. Wij zijn ontzettend benieuwd!

Wat zou je als advies willen meegeven aan alle beginnende theatermakers/songwriters?

‘Blijf dicht bij jezelf. Er wordt soms zoveel druk op je gelegd dat je niet de tijd of ruimte hebt om creatief genoeg bezig te zijn.’

Wil je op de hoogte blijven van Eva van Manen? Klik dan hier voor haar website.

Lijkt VondelLAB je wat aankomende maandag? Meld je aan!