In Gesprek Met: Mylene Verdurmen

wo 2 nov 2016

Filmmaker

Vorig jaar tijdens de eerste editie van de VR Days Europe werd de basis gelegd voor de film Ashes to Ashes bij een experiment tussen VR en drama. “In 2015 maakten we in samenwerking met VondelCS, WeMakeVR en studenten van het Medialab van de HvA een korte spin-off van onze tv-serie Project Orpheus. Daarmee zijn we nu genomineerd voor de Audience Choice award van Bright VR Days op 4 november,” vertelt Mylene Verdurmen. De VR-spinoff smaakte naar meer. Tijdens een presentatie van dit experiment in Geneve ontstond het idee om een echte film met gelaagde karakters te maken voor de internationale VR-markt. “Het leek ons ook wel grappig om daarmee koploper te worden vanuit ons kleine landje.” En zo geschiedde: samen met Benjamin de Wit (directeur van VR Days Europe) en Lidy klein Gunnewijk (directeur van VondelCS) nam Mylene het initiatief om een echte, dramatisch gelaagde, korte VR film te gaan ontwikkelen.

“Tot onze grote vreugde wilde Anne Barnhoorn, één van mijn lievelingsscenaristen, hiervoor het scenario schrijven. De regisseur van de VR film van Project Orpheus, Peter McLaughlin, werd nu de cameraman. Bruno Felix en Corine Meijer van Submarine Channel stapten in voor de productie, en we sloegen aan het schrijven, financieren en produceren,” zegt Mylene.

Maar omdat het om zo’n nieuwe techniek gaat moest er vervolgens gezocht worden naar meerdere coproducenten met kennis van VR, en die werden gevonden in WeMakeVR en Jaunt VR. Maar niet te vergeten, ook het Mediafonds en het Nederlands Filmfonds deden mee.

Virtual reality biedt veel mogelijkheden voor film, soms misschien wel iets té veel: “Bij het schrijven liep Anne Barnhoorn in het begin op tegen het feit dat de film 360 graden bekeken gaat worden. Alle karakters zijn constant in beeld en als kijker kan je zelf beslissen waar je heen kijkt. We hebben heel wat versies geschreven om zoveel mogelijk met het medium te kunnen spelen. Geweldig is dat Anne’s bijzondere en eigen humor in alle versies fier overeind bleef. Ik heb me echt kapot gelachen bij het lezen.” Vervolgens werd er gezocht naar niet één, maar wel drie regisseurs: “We wilden een theaterregisseur, omdat in die discipline natuurlijk al veel ruimtelijker wordt gedacht. Daarnaast een filmregisseur, omdat we nu eenmaal een echt filmische VR ervaring wilden maken. Dan ook nog een regisseur gespecialiseerd in VR, zodat alle mogelijkheden van deze techniek ook echt benut konden worden.” Uiteindelijk is Ashes to Ashes geregisseerd door Ingejan Ligthart Schenk (theater), Jamille van Wijngaarden (film) en Steye Hallema (VR).

De AVROTROS wil naast het lineaire aanbod van programma’s en drama’s ook graag voorop lopen in innovatieve projecten: “Het was dus een logische keuze voor de AVROTROS om dit te willen maken. In de toekomst zullen we zeker meer samenwerking zoeken met VR. Virtual reality is een enorme uitdaging en de mogelijkheden zijn nog nauwelijks in beeld. Samen met Finus Tromp, ons hoofd interactieve media, ben ik alweer nieuwe plannen aan het smeden.”

Terwijl de VR Days Europe in volle gang zijn, wint VR-project Orpheus wellicht een award op 4 november en gaat de dag erna VR-film Ashes to Ashes in première. Virtual reality is volop in opkomst. Volgens Mylene is VR tegenwoordig zo interessant omdat het een heel individuele ervaring is, het raakt precies de kern van de huidige tijdsgeest. “VR is nu vooral groot in de game industrie. Tegelijkertijd denk ik dat het altijd naast de ‘gewone’ film en audiovisuele belevenis zal bestaan. Ik denk niet dat het de markt zal overnemen. Maar er bestaat al wel een VR bioscoop in Amsterdam, dus wie weet…”

Ashes to Ashes is een surrealistische, tragikomische film in VR over hoe een disfunctioneel gezin zorgt voor de laatste wens van hun grootvader, gezien door de ‘ogen’ van de overledene. Uiteindelijk gaat deze korte VR film over het kiezen van je eigen werkelijkheid, je fantasie en wereld. Op zaterdag 5 november gaat de film in VondelCS in wereldpremière tijdens de VR Days Europe, dat van 3 tot 6 november plaatsvindt. Onder andere in VondelCS zijn er allerlei activiteiten te doen en vooral te beleven op het gebied van virtual reality. Het gehele programma vind je hier.