Vondel Klassiek

9 december 2017

16:00 - 17:30

Prachtige klassieke muziek van Camerata RCO onder het genot van een speciaalbierproeverij.

De beste orkestmusici ter wereld leggen uit wat je horen gaat.
Na afloop speciaalbierproeverij, samen met de musici.

Vondel Klassiek

Vondel Klassiek is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar klassieke muziek, maar er misschien nog niet zo veel van af weet. Natuurlijk ben je in een driedelige pak welkom, maar als je liever in je versleten spijkerbroek langs komt ben je ook meer dan welkom. Verwacht dan ook een losse maar toch intieme setting. Tijdens Vondel Klassiek vertellen de leden van Camerata RCO alles over de stukken die je vervolgens kunt beluisteren. Kortom een hele andere ervaring! Daarnaast blijft het niveau natuurlijk hoog, dus ook als je een Vivaldi van een Chopin kunt onderscheiden ben je bij VondelCS aan het juiste adres.

Bierproeverij

Na afloop vindt een speciaalbierproeverij plaats, waarbij je verschillende bieren geproefd kunnen worden. Een kaartje heb je al voor € 15,- in de voorverkoop of € 17,50 aan de deur. Dit is inclusief bierproeverij.

Camarata RCO

Camerata RCO bestaat uit musici die allemaal lid zijn van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. A.K.A. de crème de la crème van de Nederlandse musici. Naast dat zij samen spelen in het Koninklijk Concertgebouworkest, spelen zij ook samen in het kleinere intieme ensemble Camerata RCO. Dit geeft hen de vrijheid om te spelen wat zij willen, met wie en waar zij willen spelen. Wij zijn dan ook erg trots dat zij VondelCS gebruiken als thuishaven.

Het ensemble speelt zowel in Nederland op verschillende plekken als over de hele wereld. Zo hebben zij al gespeeld in Minsk, Tokyo, Seoul, Vienna, Rome, Madrid en zelfs New York.

Muziek stukken

Olivier Messiaen – Quatuor pour la fin de temps

In juni 1940 werd Olivier Messiaen een krijgsgevangene van de Duitsers, die hem in een kamp in Polen plaatsten. Messiaen zat daar met andere muzikanten opgesloten: een klarinettist een violist en een cellist. Nadat hij de klarinettist schetsen had laten zien van een werk voor solo-klarinet waar hij al aan bezig was, besloot hij voor deze musici en hemzelf een kwartet te componeren.Van een bewaker die in muziek geïnteresseerd was kreeg hij een potloodstompje en papier. Eerst schreef hij een trio voor klarinet, viool en cello. Daaromheen groepeerde hij de andere delen.

In het eerste deel hoor je een merel en een nachtegaal zingen in de klarinet en de viool.
 Messiaen was z’n hele leven geobsedeerd door vogelzang en het katholieke geloof.

In dit werk, geïnspireerd door de openbaringen van Johannes over het laatste oordeel. Omschrijft hij muzikaal – naast zijn liefde voor Jezus – het imposante geweld van een in regenbogen geklede engel die met zijn trompet het einde der tijden aankondigt.

De vogelgeluiden, die door het hele stuk geweven zijn, bevrijden ons van het aardse en voeren ons naar de hemel.
 In maar 4 delen van het stuk speelt het hele kwartet. Deel 3 is voor klarinet alleen, deel 4 is zonder piano. In deel 5 speelt de cello samen met de piano en in deel 8 speelt de viool samen met de piano.
 Op de eerste uitvoering speelden de musici op zeer gebrekkige instrumenten (verkregen door van een aardappel een vervalste stempel te maken) in de regen voor 400 medegevangenen. Messiaen zei hierover, dat hij zich niet kon herinneren ooit zo’n aandachtig publiek te hebben gehad.

Het ‘Quatuor pour la fin du temps’ werd een van de beroemdste werken van de componist.

Gespeeld door:

Annebeth Webb         viool
Fred Edelen                cello
Hein Wiedijk              klarinet
Nicolas van Poucke   piano

Data andere edities

Vondel Klassiek vindt dit najaar drie keer plaats bij VondelCS en wel op de onderstaande data:
7 oktober 2017
4 november 2017
9 december 2017

Kaarten:

Voorverkoop: € 15,-
Deurverkoop: € 17,50
Studenten: € 5,-
CJP: gratis

CJP’ers mogen gratis Vondel Klassiek bezoeken. Onder de 30 en nog geen CJP-pas? Een CJP kost € 17,50 per jaar en biedt vele voordelen op. Meer weten over CJP? Klik hier.

Bijwonen