Vondel Klassiek

7 oktober 2017

16:00 - 17:30

Prachtige klassieke muziek van Camerata RCO onder het genot van een speciaalbierproeverij.

De beste orkestmusici ter wereld leggen uit wat je horen gaat.
Na afloop speciaalbierproeverij, samen met de musici.

Vondel Klassiek

Vondel Klassiek is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar klassieke muziek, maar er misschien nog niet zo veel van af weet. Natuurlijk ben je in een driedelige pak welkom, maar als je liever in je versleten spijkerbroek langskomt ben je ook meer dan welkom. Verwacht dan ook een losse maar toch intieme setting. Tijdens Vondel Klassiek spelen een aantal van de beste orkestmusici ter wereld prachtige stukken. Daarnaast vertellen zij van tevoren waarom het stuk bijzonder is en wat je erin terug kunt horen. Kortom, een hele andere ervaring! Daarnaast blijft het niveau natuurlijk hoog, dus ook als je Chopin niet van Liszt kunt onderscheiden ben je bij VondelCS aan het juiste adres.

Bierproeverij

Na afloop vindt een speciaalbierproeverij plaats, waarbij je verschillende bieren geproefd kunnen worden. Een kaartje heb je al voor € 15,- in de voorverkoop of € 20,- aan de deur. Dit is inclusief bierproeverij.

Camarata RCO

Camerata RCO (Royal Concert Orchestra) bestaat uit musici die allemaal lid zijn van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam, a.k.a. de crème de la crème van de orkestmusici ter wereld. Behalve dat zij samen spelen in het Koninklijk Concertgebouworkest, spelen zij ook samen in het kleinere intieme ensemble Camerata RCO. Dit geeft hen de vrijheid om te spelen wat zij willen, met wie en waar zij willen. Wij zijn dan ook erg trots dat zij VondelCS gebruiken als thuishaven.
Het ensemble speelt zowel in Nederland als over de hele wereld. Zo hebben zij al gespeeld in Minsk, Tokyo, Seoul, Wenen, Rome, Madrid en New York.

Muziek stukken

Sylvia Huang en Marc Daniel van Biemen spelen twee super virtuoze duo-sonates van Ysaye en Prokoviev.

Sergei Prokofiev raakte geïnspireerd om een duo voor 2 violen te schrijven nadat hij de uitvoering bijwoonde van een duo door een andere componist. Zijn reactie hierop:

“Listening to bad music sometimes inspires good ideas… After once hearing an unsuccessful piece for two violins without piano accompaniment, it struck me that in spite of the apparent limitations of such a duet one could make it interesting enough to listen to for ten or fifteen minutes….”

Oftewel ik hoor iets niet zo daverends voor 2 violen, dat kan beter! De door Prokofiev geschreven duo-sonate is een prachtig theatraal stuk met virtuoze hoogstandjes voor beide violisten!!

Eugene Ysaye was een fantastische violist (veel beroemde componisten droegen stukken aan hem op. bv. Franck, Fauré en Debussy) die ook nog eens een bijzondere componist was. Ysaye is vooral beroemd om zijn 6 sonates voor solo-viool. Van het duo voor twee violen is, hoewel het al in 1915 gecomponeerd werd, pas sinds 2004 een goede uitgave voorhanden. Net als de solo-viool sonates is dit een buitengewoon virtuoos werk. Ysaye droeg het op aan koningin Elisabeth van België die bij hem op vioolles zat. Inderdaad de Elisabeth van het beroemde koningin Elisabeth concours in Brussel.

Data andere edities

Vondel Klassiek vindt dit najaar drie keer plaats in VondelCS en wel op de onderstaande data:
7 oktober 2017
4 november 2017
9 december 2017

Kaarten:

Voorverkoop: € 15,-
Deurverkoop: € 20,-
Studenten: € 5,-
CJP: gratis

CJP’ers mogen gratis Vondel Klassiek bezoeken. Onder de 30 en nog geen CJP-pas? Een CJP kost € 17,50 per jaar en biedt vele voordelen op. Klik hier om meer te weten over CJP.

Vondel Klassiek Marc Daniel van Biemen

Marc Daniel van Biemen begon zijn vioolstudie op zesjarige leeftijd bij zijn vader Wybo van Biemen en werd drie jaar later toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Koosje van Haeringen. Hij vervolgde zijn studie bij Jaap van Zweden en later ook Herman Krebbers. Vanaf 2005 studeerde hij aan de Duquesne University in Pittsburgh en vanaf 2007 aan de Yale University School of Music bij Syoko Aki.
In 2009 won hij de tweede prijs tijdens het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Ook won hij een speciale prijs tijdens het Fritz Kreisler Vioolconcours.
Marc Daniel is sinds mei 2012 eerste violist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarvoor nam hij deel aan de Orchester-Akademie van de Berliner Philharmoniker en was hij gastconcertmeester bij o.a. het Scottish Chamber Orchestra, Verbier Festival Orchestra en de Yale Philharmonia onder Krzysztof Penderecki. Als solist trad hij op met onder meer het Orkest van het Oosten, het Limburgs Symfonie Orkest, Solisten van het Residentie Orkest en het Haags Jeugdorkest.
Als veelgevraagd kamermusicus heeft hij samengewerkt met onder anderen Leonidas Kavakos, Janine Jansen, Jean-Yves Thibaudet, Murray Perahia, Leif Ove Andsnes, Ilya Gringolts, Maxim Rysanov, Colin Carr, Alexander Kerr, Torleif Thedéen, Màtè Szücs, Vladimir Mendelssohn, Julien Quentin, Andreas Ottensammer, Henrik Schwarz en Hauschka.
Marc Daniel van Biemen is aanvoerder van Camerata RCO en primarius van het Alma Quartet. Met het Alma Quartet won hij in 2014 de Prix de Salon, uitgereikt door de zakelijke kring van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Sylvia Huang

Vondel Klassiek
De Belgische violiste Sylvia Huang leerde het vak van haar vader en studeerde verder aan de Académie des Arts de la Ville de Bruxelles. Zo won eerste prijzen op de National Musical Competition Belfius Classics (2004) en de Lions European Musical Competition. Sylvia deed orkestervaring op bij het European Union Youth Orchestra, het Orchestre Philharmonique du Luxembourg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
In september 2012 werd ze tweede violiste bij het Nationaal Orkest van België; anderhalf jaar later werd ze gepromoveerd tot co-solovioliste. Ook heeft ze veel opgetreden in kamermuziekverband en in solorecitals. Sinds augustus 2014 is ze eerste violiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Samen met haar orkestcollega’s Mirelys Morgan Verdecia, Martina Forni en Honorine Schaeffer vormt ze het GoYa Quartet.
Voor Sylvia werd in 2015 een viool van Carlo Ferdinando Landolfi uit ca. 1750 aangekocht en aan haar in bruikleen verstrekt door de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest.

Bijwonen